Sund jord - en investering i dyrkningssikkerhed og udbytte
Sund jord - en investering i dyrkningssikkerhed og udbytte - SEGES Projektsitet
Formålet er at forbedre jordens frugtbarhed ved at øge jordens kulstofindhold og begrænse jordbearbejdning og skadelig jordpakning. Herved øges dyrkningssikkerheden og udbytterne. Miljøeffekter af minimal jordbearbejdning analyseres og formidles.
Aktiviteter
Aktiviteterne er inddelt i 6 arbejdspakker, som hver især indeholder væsentlige emner til at fremme en sundere dyrkningsjord. Der indgår jordpaknings- og jordbearbejdningsforsøg med relevante feltstudier og udbyttemålinger, test af nye analysemetoder og implementering af rådgivning om diagnosticering af jord og forbedringstiltag, målrettet såvel konventionelle som økologiske landmænd. Der indgår desuden sammensætning og demonstrationer af efterafgrøder med funktioner målrettet jordens frugtbarhed, dvs. øget kulstoflagring, biologisk jordløsning og stor diversitet. Endelig indsamles viden om dyrkningssystemet Conservation Agriculture, og der måles for effekter på N-udvaskningen ligesom der indsamles og formidles viden om opbygning af jordens frugtbarhed fra ind- og udland.
Effekter
Forbedret jordfrugtbarhed og reducerede pakningsskader mindsker udfordringerne med manglende vandholdende og -ledende evne, som vil øge dyrkningssikkerheden, mindske tabet af hjælpestoffer og på sigt øge udbytterne med 2-8 %.
Se filmen fra Jordbundens dag, hvor tæt på 150 deltagere fik stor indsigt i, hvordan jordens frugtbarhed kan øges, hvordan luftens CO2 med positiv klimaeffekt kan omdannes til humus, og hvordan biodiversiteten i agerlandet kan øges betragteligt.
Vigtigheden af at bevare en sund, levende og frugtbar landbrugsjord, der både gavner landmænd og samfund, markeres hvert år 5. december. I år med temaet "Stop jorderosion".
Studie af de langvarige landsforsøg med pløjefri dyrkning viser, at de store anektiske regnorme trives bedst i det pløjefri system, ligeså er der positiv effekt for mikroleddyr. Metabarcoding kan anvendes til bestemmelse af jordbundssundheden.
Effekter på jord og afgrøde i det langvarige forsøg i Tåstrup, ved lektor Carsten T. Petersen, KU, professor Lars J. Munkholm, AU og postdoc Mansonia Pilido-Moncada, AU
Rodintensiteten er undersøgt i vinterhvede etableret ved hhv. pløjning og direkte såning og viste større tæthed i det øvre jordlag af pløjet jord, 0-25cm, mens direkte sået vinterhvede har størst rodintensitet i jordlaget 25-100cm.
Tærer du med din dyrkningspraksis på jordens indhold af organisk stof? Med programmet PlantePro-Kulstofberegner kan du ud fra få oplysninger om jordtype og dyrkning beregne, hvordan jordens humusindhold vil udvikle sig de kommende 10 til 100 år.
Billeder fra workshop den 4. juni 2019 om jordsundhed - Sådan tjekker du din jord. v/ Ninna Rieper Boesen, Økologisk VKST og Annette Vibeke Vestergaard og Tove Pedersen fra SEGES
Brug de nye faktaark med tilhørende videoer, hvor du trin for trin tjekker jorden og nærmer dig en diagnose. Netop nu har jorden en god fugtighed efter vinteren, som gør det optimalt at udføre analyserne.
4. juni 2019: Demonstration af Fakta-ark i marken ved Økologisk Plantedag arrangeret af VKST. Sansetest, sylteglas-test, hollænderboret jordprofil og regneormetælling. 105 deltagere.
Et hollandsk udstyr til bestemmelse af jordanalyser med spektrometriske metoder viser en god korrelation med den danske standardanalyse for pH, fosfor, kalium og magnesium. Metoden forventes også at være præcis for tekstur, kulstof og total-kvælstof
Stærke efterafgrøder er et stort fokusområde i conservation agriculture. Tag med til Gørlev og mød Gregers Hellemann, som de sidste fem år har arbejdet efter principperne i conservation agriculture.
Kom med i marken og se spændende efterafgrødeblandinger på Aagaard Gods. Hør blandt andet om Mykorrihza, efterafgrøder fra satellit og erfaringer med Conservation Agriculture.
Såmaskiner til reduceret jordbearbejdning kan være de samme som i det pløjede system. Men ved direkte såning og specielt Conservation Agriculture er der være væsentlige forskelle.